Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahisi
Mail: bilgi@ibrahimcanter.com
Logo

Adres

Bağdat Cd. No:144 D:5 Çınar Apt. 34724 Feneryolu, Kadıköy, İstanbul

Telefon Numaralarımız

+90 532 342 00 31

+90 216 599 09 88

bilgi@ibrahimcanter.com

bilgi@ibrahimcanter.com

bilgi@ibrahimcanter.com

Yüzde Askı Uygulamaları

Günümüzde hastalar olabildiğince cerrahi girişimlerden sakınıp estetik düzelme talep etmektedir. Cerrahi dışı noninvaziv girişimler olarak adlandırılan bu işlemlerin sonuçları genel olarak cerrahi işlemler kadar yüz güldürücü ve kalıcı olamasalar da sınırlı hasta gruplarında uygulanabilecek tekniklerdir.

Dikiş ile askı yöntemi yüz germe ameliyatları için yaşı genç, ancak yüzünde yaşlanma belirtileri başlamış olan, büyük ameliyat istemeyen hastalar için uygulanabilecek bir tedavi seçeneğidir. Kolay uygulanabilmeleri, genel anestezi gerektirmemeleri ve kısa iyileşme süreleri nedeni ile uygun hastalarda kullanılabilirler.

 

Dikiş askıları kaşlar, şakak bölgesi, orta yüz, çene kenarları ve boyunda kullanılabilir.

Yüz askıları orta yaşa gelmiş, kaşlar, orta yüz ve boyunda hafif sarkmaları başlamış olan, ancak ameliyatı henüz istemeyen hastalar için uygundur. Askılar sadece yer çekiminin etkilerini azaltır. Hastaların cilt kalınlığı arttıkça yöntemin etkinliği ve etki süresi azalır.

İlk olarak üzerinde balık kılçığında olduğu gibi çıkıntıları olan ipler üretilmiştir. Ancak yapılan uygulamalar sonrasında yüz asma işlemlerinin çok kısa süreli olduğu görülerek bu yöntemden vazgeçilmiştir.

 

Örümcek ağı uygulaması olarak bilinen uygulamada da cilt altında kendiliğinden eriyen iplerin çok sayıda uygulanması ile yüz gerginleştirilmeye çalışılmaktadır. Burada uygulanan ipliklerin cilde çok yakın konulması ve iplikler emilirken oluşacak bağ dokusu ile esas cildin sıkılaşacağı iddia edilmektedir. Ancak dikişler emilirken oluşması muhtemel cilt reaksiyonlarından dolayı çıkabilecek cilt sorunları açısından endişelerim nedeni ile kişisel olarak bu uygulama ile ilgili çekincelerim vardır.

 

Silüet lift olarak adlandırılan sistem ise yeni geliştirilmiş bir askı sistemidir. Burada dikişler derin cilt altı dokulara uygulandığından dikişe karşı reaksiyon oluşsa dahi ciltte etkisinin gözlenme olasılığı düşüktür. Saçlı deriden yapılan iki kısa kesikten yüzün her iki tarafına dörder tane özel dikiş gönderilir ve bunlarla ora yüz bölgesi yukarı taşınır ve şakaklara asılır. Silüet lift uygulaması ile burun-dudak çizgileri azalır, orta yüz dolgunlaşır, çene üzerinde oluşan yığılmalar azalır. Beraberinde göz kapağı ameliyatı, boyun germe ve yağ enjeksiyonları da yapılabilir. Silüet lift riski düşük, etkinliği yüksek bir yöntemdir. Ayrıca bir süre sonra etkisi azaldığında şakaktaki kesikten tekrar girilerek, yeni dikiş kullanılmadan yüz tekrar yukarı asılabilir.

İdeal oalrak tüm askı yöntemleri lokal anestezi ve sakinleştiriciler altında, ameliyathane ortamında gerçekleştirilmelidir. Ortalama operasyon süresi yarım saattir. Hastalar 1 saat sonra evlerine dönebilirler. Yapılan işleme göre değişmekle birlikte işlem sonrası bir kaç gün bantlarla kaldırılan bölge desteklenebilir.

Tüm cerrahi girişimlerde olduğu gibi yüz askılarında da işlemden 3 hafta öncesinde aspirini ve sigarayı kesmek gerekmektedir. Son 1 haftada kanı sulandırabilecek ilaçlardan ve benzeri maddelerden uzak durmak gerekmektedir.

Kullanılmaması gerekeneler:

Apranaks, Voltaren, Vermidon gibi ağrı kesiciler (ağrı kesici gerektiğinde Minoset, Novalgin kullanılabilir),

Ginseng, ginko biloba, co-enzim Q gibi maddeler içeren multivitamin hapları,

Yeşil çay, keten tohumu, kiraz sapı, domates çekirdeği bitkisel ürünler

Tüm zayıflama ürünleri

İşlem sonrasında hastalar ağrıdan çok gerginlikten yakınırlar. Bu gerginlik hissi bir hafta kadar devam edebilir.

Hastalar işlemden bir saat sonra evlerine gönderilir. İlk 2 gün bir miktar şişme ve morarma olabilir. İki gün sonra bantları çıkartıp işe başlayabilir.

İlk iki gün yüz aşırı gerilmiş gibi görünebilir. Geçici asimetriler gözlenebilir. Bu tür sorunlar birkaç gün içerisinde ortadan kalkar. Yüz askıları genelde sorunu az ve kısa sürede gerçekleştirilebilen, görece basit işlemlerdir Ancak bu yöntemlerin en önemli sorunu, etkinliklerini hızlı kaybedebilmeleridir. Bunları kalıcı işlemler olarak görmemeli, ameliyata uygun hale gelinceye kadar alınan geçici önlemler oldukları bilinmelidir.