Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahisi
Mail: bilgi@ibrahimcanter.com
Logo

Adres

Bağdat Cd. No:144 D:5 Çınar Apt. 34724 Feneryolu, Kadıköy, İstanbul

Telefon Numaralarımız

+90 532 342 00 31

+90 216 599 09 88

bilgi@ibrahimcanter.com

bilgi@ibrahimcanter.com

bilgi@ibrahimcanter.com

Tetik Parmak (Trigger Finger) Onarımı

 

Tendonlar kaslar ile kemikler arasında ki ilişkiyi sağlamaktan sorumlu olan, kasların kasılma gücünü kemiklere ve eklemlere ileten yapılardır. El parmakları düşünüldüğünde parmak hareketlerinden sorumlu kol kaslarının kasılma gücü parmaklara aradaki tendonlar sayesinde iletilir. Tendonlar koldan gelip parmaklara uzanırken avuç içerisinde kemikler ile olan ilişkilerinin bozulmadan ilerleyebilsinler diye belli makara sistemlerinin ve kılıfların (tünellerin) içerisinden geçerler. Her tendon üzerini örten kılıfın içerisinde kayma hareketi yaparak hareket eder. İşte tendonların bu makara sistemlerinden geçerken sıkışmaları sonucu hareket mekaniğinin bozulduğu durumlara tetik parmak hastalığı denir.

 

Tetik parmak hastalığı olan hastalar ellerini yumruk yaptıktan sonra parmaklarını açtıklarında parmaklardan birisi yada bir kaçı ilk anda takılarak açılmadığından, kısa bir süre sona tık diye kendiliğinden atarak açıldığından yakınırlar. Bu durum genellikle 40 yaşın üzerinde ve diyabetli, romatizmal hastalığı bulunan kişilerde rastlanılan bir olaydır. Ancak her yaşta hatta yeni doğanlarda dahi görülebilir. Genç yaşlarda avuç içlerini fazla kullanan sporcularda (off-road bisiklet-motosiklet kullanıcıları, dağcılar gibi) görülebilir.

 

Tetik parmak hastalığının oluşum mekanizması halen tam olarak bilinmemektedir anacak hastalığın seyri gayet iyi bilinmektedir. Tendon kılıfının enflamasyon nedeniyle şiştiği, kalınlaştığı için tendon parmak hareketleri esnasında yapması gereken kayma hareketinde güçlükle karşılaşır. İlk başlarda kılıfın hasarlı bölümünde hareketin azalmasına bağlı olarak takılma ve ancak bir atlama hareketi ile rahatlama tarzında olan belirtiler, tedavi uygulanmaz ve olay ilerlerse kılıfın giderek kalınlaşması ve tendon hareketinin tamamı ile kaybolarak parmağın tetik çeker pozisyonda kitli kalması ile sonlanır.

 

Tedavinin amacı tendonların hareketini rahatlatarak takılmanın engellenmesini sağlanmasıdır. Tetik parmağın asıl tedavisi cerrahidir. Ancak erken aşamalarda cerrahiye zaman kazandırmak için konservatif tedavilerden yararlanılabilir. Ani ve yeni başlayan (3 haftadan kısa bir dönemde başlayan) vakalarda tendon ve tendon kılıfındaki şişliği gidermeye yönelik aspirin yada benzeri ilaç tedavisi, istirahat amaçlı parmak atelleri denenebilir. Eğer şikayetler gerilemez ise tendonun kalınlaşmış bölgesine lokal steroid (kortizon) enjeksiyonu yapılacaktır. Bu tedavinin getirdiği rahatlama hastadan hastaya değişik olup birkaç haftadan birkaç aya uzanan bir dönemdir. Nüks sıktır. Bu tedavi subakut (3 hafta ile 3 ay içinde ağrı ve sabah sertliği gibi yakınmaları başlamış (kilitlenmeye başlaması çok daha geç olabilir) vakalarda tam iyileşme sağlayabilir.

 

Diyabetli yada romatizmal hastalığa bağlı bu durumun geliştiği kişilerde, kronik (üç aydan fazla yakınması olan) vakalarda ve sık kilitlenme olan vakalarda ise tedavi cerrahidir. Tetik parmak ameliyatında sıkışmış olan kirişin, sıkıştığı alan gevşetilir. Ameliyatlarda etkili sonuçlar alınmaktadır. Ameliyat sonrası hareket derhal normale dönecektir. Ameliyat sonrası fizik tedavi rehabilitasyon gerekebilir.