Mikroşia (Kulak Yokluğu) Nedir, Ne zaman Tedavi Edilmelidir?
Kulaktaki şekil bozuklukları kulak gelişim sürecinin anne karnında gecikmesi, eksik kalması veya hiç olamaması sonucu oluşan anormalilerdir. Bu hastalar kulakların sevimli bile gözükebileceği basit bir kepçe kulak anormalisi şeklinde karşımıza gelebilirken ki zaman isekulak kepçesinin hiç olmadığı mikroşia denilen durumla hasta gelebilmektedir.
Mikroşia hastalarındaki onarım zamanı da kepçe kulakhastalarından farklı değildir. Çocuk üç yaşına geldiğinde kulak kepçesi erişkin büyüklüğünün %85’ine ulaşır. Çocuk çok küçükken ameliyat yapılmamasının bir sebebi de özellikle kaburganın kullanılacağı onarımlarda kaburganın erken alınmasının göğüs kafesi deformitesi yapabileceği düşüncesidir. Ayrıca büyüme döneminde çok erken yapılan kulak çocuk büyüdüğünde karşı kulağa göre küçük kalacağı da düşünülerek onarım için ilkokul öncesi döneme kadar beklemek faydalıdır. İlkokula gitmeden onarımın tamamlanıp okul ortamında arkadaşlarının alaylarına maruz kalmaması ve ruhsal durumlarının etkilenmemesi için en uygun yaş aralığının 5-7 yaş arası olacağı düşünülür.
Mikroşia (kulak yokluğunda) yapılabilecek ameliyat seçeneklerini Pazar gününe saklayarak hepinize sağlıklı günler dilerim.
Prof. Dr. Halil İbrahim CANTER
Estetik Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı
plus.google.com/+ibrahimcanter
Normal 0 false false false EN-US JA X-NONE