Meme Kanseri Sonrası Yeniden Meme Yapımı (Meme Rekonstrüksiyonu)
Meme kanseri, deri kanserlerinden sonra kadınlarda en sık görülen kanser türüdür. İstatistikler, dünyada her sekiz kadından birinin hayatının belirli bir döneminde meme kanserine yakalanacağını gösteriyor. Amerikan Kanser Derneği’nin verilerine göre dünyada her yıl 1,3 milyon kadına meme kanseri teşhisi konuluyor ve her yıl 465 bin kadın bu nedenle hayatını kaybediyor.
Erken teşhisin yaygınlaşması ile meme kanserinden ölüm oranları giderek düşmekte ve hastaların beklenen yaşam süreleri uzamaktadır. Bu nedenle hastanın kanser tedavisi sonrasında yaşam kalitesini yükseltmek giderek daha çok önem kazanmaktadır.
Kadınların meme kaybı sonrası yaşantılarını tekrar normalleştirebilmeleri için meme onarımları önemli bir katkıdır. Meme kaybı fiziksel, sosyal ve ruhsal açıdan hastaları kötü yönde etkilemektedir. Bu tür organ kaybı hastaya sürekli yaşadığı travmayı hatırlatmakta, vücut algısını bozmakta, istenmediğini ve beğenilmediğini düşünmesine neden olmaktadır. Bu da gerek ailesi, gerekse çevresiyle ilişkilerinin bozulmasına sebebiyet vermektedir. Özellikle yaz aylarında kıyafetler sorun olmakta, mayo giyemeyen birçok hasta deniz tatiline gitmek istememektedir. Diğer memenin büyük olduğu durumlarda belirgin asimetriler oluşmakta, bu da vücut dengesini bozarak omurga sorunlarına yol açmaktadır. Dışarıdan kullanılan silikon protezler omuzlarda ve boyunda sorunlara yol açmakta, terleme ve temas nedeni ile cildi olumsuz etkilemektedir. Meme kanseri sonrası meme onarımları hastaların yaşam kalitelerini yükseltmekte, ruhen ve bedenen daha iyi bir hale gelmelerini sağlamaktadır.
Meme onarımları artık tüm dünyada meme kanseri tedavisinin bir parçası olarak kabul edilmektedir. Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) 2010 yılında aldığı bir kararla, tüm meme kanseri hastalarının tedavi sırasında meme onarımı yöntemleri konusunda bilgilendirilmelerini zorunlu kılmıştır. Meme kanseri hastaları bu konuda doktorlarından ayrıntılı bilgi talep etmelidirler.
Meme Kanseri Sonrası Yeniden Meme Yapımı (Meme Rekonstrüksiyonu) Sık Sorulan Sorular
-
Kanser sonrası hangi hastalara meme onarımları yapılmalıdır?
-
Meme onarımı ne zaman yapılmalıdır?
-
Anında meme onarımı yapılmasının faydası nedir?
-
Meme onarımı kimlere yapılmaz?
-
Meme onarımı için ne tür yöntemler vardır?
-
Protezlerle meme onarımı nasıl yapılır?
-
Protezli onarımlar hangi hastalarda tercih edilmelidir?
-
Protezli onarımların avantaj ve dezavantajları nelerdir?
-
Kişinin kendi dokuları ile meme onarımı nasıl yapılır?
-
Hangi hastalarda kendi dokusu ile onarım tercih edilir?
-
Karın dokusu (TRAM flep) ile yapılan meme onarımlarının avantaj ve dezavantajları nedir?
-
Sırttan hazırlanan dokularla yapılan meme onarımlarının avantaj ve dezavantajları nelerdir?
-
Meme onarımlarında yağ enjeksiyonları kullanılır mı?
-
Meme onarımı işlemleri tek seanslı mıdır?
-
Meme başı ve çevresi ne zaman ve nasıl onarılır?
-
Meme onarımında hangi yöntemin kullanılacağına nasıl karar vereceğim?
-
Meme onarımı yapılmazsa ne olur?