Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahisi
Mail: bilgi@ibrahimcanter.com
Logo

Adres

Bağdat Cd. No:144 D:5 Çınar Apt. 34724 Feneryolu, Kadıköy, İstanbul

Telefon Numaralarımız

+90 532 342 00 31

+90 216 599 09 88

bilgi@ibrahimcanter.com

bilgi@ibrahimcanter.com

bilgi@ibrahimcanter.com

Meme Dikleştirme

Meme (göğüs) dikleştirme sarkmış memelerin tekrar dik bir konuma getirilmesi için yapılan cerrahi işlemdir. Sarkan memede sadece hacim kaybı mevcut ise memeler silikon protezlerle desteklenerek hem sarkıklık düzeltilir hem de eksik hacim yerine konur. İleri derecede sarkıklık var ise silikon protezlere ek olarak memenin (göğüsün) kendi dokusuna da şekil vermek gereklidir. Meme başları aşağıya doğru yer değiştirmiş ise bu ameliyatta olmaları gereken yere taşınmaları gerekebilir. Büyük memelerde mutlaka sarkma da olacağı için aslında her meme küçültme ameliyatı temelde aynı zamanda meme dikleştirme ameliyatıdır da.

Meme dikleştirme ameliyatı tek bir teknik kullanılarak yapılan bir ameliyat değildir. Her hastanın ihtiyacına ve isteğine göre ameliyat şekillendirileceği için fiyatlandırma da yapılacak ameliyata göre belirlenmelidir.

Meme (göğüs) dikleştirme ameliyatı yapısal olarak sarkık memesi olanlara, doğumlar ve süt verme sonrasında içi boşalarak memesi sarkanlara, aşırı kilo kaybı sonrasında memeleri sarkanlara ve yaşla beraber memeleri sarkanlara uygulanır. Ayrıca keçi memesi olarak da isimlendirilen “tübüler meme deformitesi”ne sahip hastalara da bu işlem yapılır.

Meme (göğüs) dikleştirme işlemleri genelde doğum yapmış orta yaşlı hastalara yapılır. Ancak yapısal olarak memeleri sarkıksa çok genç yaştaki hastalara da yapılabilir. Özellikle tübüler meme deformitesi olan hastalarda çok erken yaşlarda ameliyat yapılabilir. Tüm estetik işlemlerde olduğu gibi meme (göğüs) dikleştirme ameliyatları da 18 yaşından küçük hastalara, özel bir durum olmadıkça uygulanmaz.

Meme (göğüs) dikleştirme ameliyatlarında sarkıklığın derecesine göre şu şekilde izler kalabilir:

  1. Sadece meme başı çevresinde (periareolar mastopeksi)
  2. Meme başı çevresinde ve buradan aşağıya inen dikey bir iz (vertikal mastopeksi)
  3. Meme başı çevresinde, buradan aşağıya inen dikey iz ve meme altında yerleşmiş yatay iz (ters T yöntemi)
    1. Sadece memenin kıvrım yerinde (augmentasyon mastopeksi)

Eğer meme başı çok sarkmamışsa ve doğum sonrasında memenin içi boşalmışsa, sadece meme protezi konularak sarkıklık düzeltilebilir. (augmentasyon mastopeksi)Bu durumda büyütme ameliyatlarında olduğu gibi sadece meme altında kısa bir kesi olacaktır.

Meme (göğüs) dikleştirme için en sık kullandığımız yöntem vertikal mastopeksi işlemidir. Bu yöntemde hem iz çok fazla değildir, hem de estetik sonuçlar en iyidir. Kalıcılık açısından da vertikal mastopeksi diğer tekniklerden üstündür.

Eğer meme dokusunun büyüklüğü yeterli ise sadece dikleştirme işlemi yapılabilir. Doğumlar ve kilo verme sonrası memede hacim kaybı varsa ya da hasta işlem sonrası daha büyük memelere sahip olmak istiyorsa dikleştirme işlemi ile silikon protezler konulması aynı seansta yapılabilir. Böylelikle dik ve dolgun bir meme görüntüsü elde edilebilir. Meme hacim fazlalığı varsa bu durumda da dikleştirme ameliyatlarında sıklıkla meme küçültme işlemi de yapılır. Böylelikle memenin dik şeklini daha uzun süre koruyabilmesi sağlanmış olur.

Tüm ameliyatlarda olduğu gibi Meme (göğüs) dikleştirme ameliyatında da operasyondan 3 hafta öncesinde aspirini ve sigarayı kesmek gerekmektedir. Son 1 haftada kanı sulandırabilecek ilaçlardan ve benzeri maddelerden uzak durmak gerekmektedir.

Kullanılmaması gerekenler:

Apranaks, Voltaren, Vermidon gibi ağrı kesiciler (ağrı kesici gerektiğinde Minoset, Novalgin kullanılabilir),

Ginseng, ginko biloba, co-enzim Q gibi maddeler içeren multivitamin hapları,

Yeşil çay, keten tohumu, kiraz sapı, domates çekirdeği bitkisel ürünler

Kan sulandırdığı bilinen kiraz, maydonoz gibi besinler

Tüm zayıflama ürünleri

Tüm meme ameliyatlarından önce her hastanın mamografi/meme USG çektirmesi gereklidir. Memeye yapılan işlem öncesinde elde radyolojik bir görüntü olması sonraki takipler açısından çok önemlidir. Meme (göğüs) dikleştirme ameliyatının üzerinden 1 yıl geçtiğinde mamografi/meme USG tekrarlanır.

Meme (göğüs) dikleştirme ameliyatları mutlaka ameliyathane koşullarında ve genel anestezi altında yapılması gereken ameliyatlardır.

Meme (göğüs) dikleştirme ameliyatı yaklaşık 2 saat sürmektedir. Memelerdeki sarkıklık ne kadar fazla ise ameliyat o kadar uzun sürer.

Sadece meme (göğüs) dikleştirme yapıldığında ya da meme küçültme ile birlikte dikleştirme yapıldığında fazla bir ağrı olmaz. İlk birkaç gün hafif ağrılar olur ve basit ağrı kesicilerle kontrol edilebilir.

 

Meme dikleştirme ile birlikte meme protezi konulan hastalarda genelde protezler kas üzerine yerleştirilir ve genelde ufak protezler kullanılır. Ayrıca zaten mevcut fazlalık derinin içinin doldurulması için protez konulduğundan deride de gerginlik meme büyütme ameliyatlarındaki kadar fazla olmaz. Bu nedenle protez uygulamalarında da fazla bir ağrı olmayacağı söylenebilir. Ancak protez kas altına uygulanır ise meme büyütme işlemlerindekine benzer bir ağrılı dönem yaşanır. İlk 3 gün daha kuvvetli ağrı kesicilere ihtiyaç duyulabilir.

Meme (göğüs) dikleştirme ameliyatının bitiminden 3 saat sonra yemek yenip, ayağa kalkılabilir. Genellikle 6 saat sonra hasta, hastaneden taburcu edilir. Hastanın kesi yerinde küçük bir pansuman olur. İki gün sonra banyo yapabilir. Üç gün sonra kontrole gelir ve sonrasında işine dönüp normal günlük aktivitelerine başlayabilir, araba kullanabilir. İlk 3 hafta yürüyüş dışında spor yapmaması gerekmektedir. Yine ilk 3 hafta sporcu sütyenini gece gündüz takması gerekmektedir. Üçüncü haftadan sonra kol ve göğüs hareketleri dışında tüm spor aktivitelerini yapabilir. Altıncı haftadan sonra her türlü spor aktivitesi serbesttir.

 

Meme (göğüs) dikleştirme ameliyatı (mastopeksi) sonrası ilk 3 hafta memeler normalden daha yukarıda ve dik dururlar, görüntüleri doğal olmaz. Üçüncü haftadan sonra memelerin görünümü normal dönmeye ve memeler normal yerlerine inmeye başlarlar. Memeler tam şekillerini ancak 3. ayda alırlar. Sonraki kontroller özel bir durum olmadıkça 3. hafta, 3. ay, 6. ay ve birinci yılın sonunda yapılır. Mastopeksi ameliyatının üzerinden bir yıl geçtiğinde kontrol mamografisi/USG çekilir.

Meme (göğüs) küçültme ameliyatı için söylenenler meme dikleştirme ameliyatları için de geçerlidir. Meme dikleştirme ameliyatı yapılanlarda süt verememe riski, küçültme yapılanlara göre daha da düşüktür. Süt verme oranlarının normal kadınlardan farklı olmadığı söylenebilir.

Meme (göğüs) dikleştirme ameliyatlarından sonra geçici his kayıpları olabilir. Kalıcı his kaybı beklenen bir durum değildir. Bazı hastalarda meme (göğüs) dikleştirme ameliyatı sonrası meme başlarında hassasiyet yada aşırı duyarlılık olabilir. Tüm bu his değişiklikleri ameliyattan birkaç ay sonra ortadan kalkar.

Meme (göğüs) dikleştirme işleminin meme kanseri ile herhangi bir bağlantısı yoktur. Meme (göğüs) küçültme ile birlikte yapıldığında meme kanseri riskini belirgin bir şekilde azaltır. Ayrıca çıkan parçaların patolojik incelemesi hasta takibi açısından önemli bir bilgi sağlar. Dikleştirme sırasında meme protezi kullanılan hastalarda da kanser riski artmaz.

Meme (göğüs) dikleştirme işleminden sonra en sık karşılaşılan sorunlar kötü yara izleri, memelerin yeterince dikleşmemesi, asimetriler, meme başlarının gereğinden yukarıda ya da aşağıda kalmasıdır. Dikkatli bir planlama ve özenli bir cerrahi teknikle bu sorunların tümü aşılabilir.

 

Meme (göğüs) dikleştirme sırasında meme protezi konulan hastalarda proteze ait sorunlar yaşanabilir. Bunların arasında en önemlisi kapsül kontraktürüdür. Bu konuda ayrıntılı bilgiyi meme büyütme başlığı altında bulabilirsiniz.

Hastanın yaşı ilerledikçe memelerde (göğüslerde) de bir miktar gevşeme olacaktır; ancak hiçbir zaman ameliyat öncesine geri dönme durumu söz konusu olmamaktadır.