Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahisi
Mail: bilgi@ibrahimcanter.com
Logo

Adres

Bağdat Cd. No:144 D:5 Çınar Apt. 34724 Feneryolu, Kadıköy, İstanbul

Telefon Numaralarımız

+90 532 342 00 31

+90 216 599 09 88

bilgi@ibrahimcanter.com

bilgi@ibrahimcanter.com

bilgi@ibrahimcanter.com

Karın Germe – Abdominoplasti

Gergin bir karın ve ince bir bel güzel bir vücut konturu için olmazsa olmazlardandır. Özellikle kadın vücuduna yandan bakıldığında göğüs çıkıntısının altında uzanan düzgün ve gergin bir karın, önden ve arkadan bakıldığında kalça ve göğüs kafesi arasındaki bel girintisi kadınsı çizgilerde aranılan ve istenilen özelliklerdir.

 

Karın bölgesi özellikle kadınlarda doğumlardan ve kilo alıp vermelerle en hızlı bozulan bölgelerden birisidir. Doğumlar karın cildini gevşetir, çatlatır, karın kaslarına ve karnın bombeleşmesine yol açar. Yağlanma özellikle menopoz sonrasında en çok göbek çevresinde ve belde olur. Ayrıca ilerleyen yaş ile kasların tonusu (istirahat halindeki gerginliği) azalacağı için karın bombeliği artar.

Karın bölgesinde oluşan tüm bu sorunların çözümü için karın germe işlemi uygulanabilir.

Abdominoplasti ameliyatı tek bir teknik kullanılarak yapılan bir ameliyat değildir. Her hastanın ihtiyacına ve isteğine göre ameliyat şekillendirileceği için fiyatlandırma da yapılacak ameliyata göre belirlenmelidir.
 

Karın germe işleminde tüm karın ve bel bölgesindeki fazla yağ alınması, göbek altındaki cilt fazlalığının çıkartılması, gevşemiş olan karın kaslarının ve karın ön duvarının onarılması ve göbek deliğine estetik bir görünün kazandırılması işlemidir. Hastanın karnının durumuna göre tam karın germe, mini karın germe ve endoskopik karın germe işlemleri yapılabilir. Ayrıca bel bölgesine daha iyi bir kontur sağlanması için liposuction (yağ emme) işlemi ile birlikte uygulanması gerekebilir.

Tam karın germe işlemi sıklıkla doğum yapmış ya da aşırı kilo alıp vermiş kişilere uygulanır. Eğer hastanın göbek deliğinin üstünde deri fazlası varsa ve oturduğu sırada göbek deliğinin altında eliyle tutabileceği bir kat oluşuyorsa tam karın germe için uygun bir aday demektir. Deri ve yağ fazlası sadece göbek altında toplanmışsa mini karın germe yapılır. Eğer deri fazlası yok, sadece bir miktar yağlanması var, ancak karın duvarı doğum nedeni ile gevşemişse endoskopik karın germe tercih edilir.

Tam karın germe işleminde ilk önce tüm karın ve bel bölgesine liposuction uygulanır. Bu sırada eğer gerekiyorsa kalçalara yağ enjeksiyonu da yapılır. Ardından karnın alt tarafında çamaşır içerisinde kalacak şekilde uzun bir kesi yapılır. Karın cildi kaburgalara kadar karın duvarından kaldırılır. Göbek deliği ciltten ayrılır. Gevşemiş olan karın kasları birbirine dikilerek karın duvarı sıkılaştırılır. Ardından göbek deliğinin altında kalan cildin tamamı çıkartılır. Üstte kalan cilt aşağıya çekilir ve göbek deliği için yeni bir yuva açılır. Tam karın germe sonrasında göbek deliğinin üstü ve altı gerilmiş, bel incelmiş, karın duvarı gerginleşmiş ve göbek deliği dikey ve genç bir görünüm almış olur.

Cilt fazlası sadece göbek altında olan, göbek üstünde yığılması olmayan ya da çok az olan hastalarda mini karın germe işlemi yapılır. Bu ameliyatta yine önce yaygın bir liposuction yapılır. Karnın alt tarafında, çamaşır içerisinde kalacak şekilde, ancak tam karın germe ameliyatındakinden daha kısa bir kesi yapılır. Göbek altında kalan cilt kaldırılır ve fazlası çıkartılır. Eğer göbek üstünde de bir miktar fazlalık varsa, göbek deliği 1–2 cm aşağıya kaydırılır. Gerek görülürse karın duvarı kasları da onarılabilir.

Cilt fazlası hiç olmayan, ancak doğum nedeni ile karın kasları gevşemiş ve karın duvarı bombeleşmiş olan hastalarda endoskopik karın germe işlemi uygulanır. Yine önce liposuction yapılır ve cilt inceltilir. Eğer hastanın eski sezeryan izi varsa oradan kesilir. Eğer iz yoksa 2 cm’lik kısa bir kesik yapılır. Endoskop yardımı ile girilir, içeriye kamera sokulur ve ekrandan izlenerek karın duvarı kasları onarılır. Endoskopik karın germelerde cilt çıkartılmaz.

Tüm ameliyatlarda olduğu gibi, karın germe ameliyatlarında da ameliyattan üç hafta öncesinde aspirini ve sigarayı kesmek gerekmektedir. Son bir haftada kanı sulandırabilecek ilaçlardan ve benzeri maddelerden uzak durmak gerekmektedir.

Kullanılmaması gerekeneler:

  1. Apranaks, Voltaren, Vermidon gibi ağrı kesiciler (ağrı kesici gerektiğinde Minoset, Novalgin kullanılabilir),
  2. Ginseng, ginko biloba, co-enzim Q gibi maddeler içeren multivitamin hapları,
  3. Yeşil çay, keten tohumu, kiraz sapı, domates çekirdeği bitkisel ürünler
  4. Tüm zayıflama ürünleri

Karın germe ameliyatından önceki 3 gün boyunca kabızlığa yol açabilecek gıdalardan kaçınılmalı, sebze yemekleri ve hazmı kolay besinler alınmalıdır. Özellikle şişman hastalarda ameliyattan önce barsakları boşaltacak ilaçlar ile barsak temizliği yapılması önerilebilir.

Aşırı kilo tüm ameliyatlar için bir risk oluşturur. Ameliyattan sonra hastalar daha zor ayağa kalkarlar, yaraları daha geç iyileşir, akciğer sorunları daha sık yaşanır. Bu nedenle şişman hastaların ameliyat öncesi kilolarını azaltmaları tavsiye olunur. Ancak hastalar göbeklerinin ağırlığı nedeni ile yeterince hareket edemiyor ve kilo veremiyorlarsa, sırf yüklerini azaltmak amacı ile karın germe işlemi planlanabilir.

Karın germe ameliyatları ameliyathane ortamında ve genel anestezi altında gerçekleştirilir.

Ameliyatın süresini yapılacak işlemler belirler. Tam karın germe ameliyatı iki ila üç saat arasında, mini karın germe ve endoskopik karın germeler ise bir ila iki saat arasında sürer.

Karın germe ameliyatları doğru önlemler alınır ise sıklıkla söylenilegeldiği gibi çok ağrılı işlemler değildir. Ameliyat sırasında tüm kesiklere ve ayrıca karın duvarına yaklaşık 10 saat etki eden lokal anesteziler yapılarak hastaların ameliyat sonrası erken dönemde ağrı duymaları engellenebilir. Ertesi gün bir miktar ağrı ortaya çıksa da, hastaların esas şikâyeti ağrıdan çok karın germenin yol açtığı gerginlikten ve dik duramamaktan kaynaklanmaktadır. Mini karın germe ve endoskopik karın germe ameliyatları ise çok daha az ağrılıdır.

Gerginleştirilen karın kaslarının desteklenmesi ve liposuction yapılan bölgelerin daha iyi şekillenmesi için karın germe ameliyatları sonrası karın korsesi kullanılması tavsiye edilir.

Ameliyat sırasında hastalara emboli önleyici çoraplar giydirilir, idrar sondası takılır, diren konulur. Ameliyat sonrasında karın korsesi giydirilir. Hasta ameliyattan üç ila dört saat sonra beslenir ve ayağa kaldırılır. İlk günler karındaki dikişlere yük binmemesi için öne eğik yürümeleri gerekir. Dört ya da beş gün sonra dik durabilirler. Bu süreler endoskopik ve mini karın germe hastaları için daha da kısadır. Ertesi sabah sonda alınır ve hasta taburcu edilir. Gerekirse direnler birkaç gün daha yerinde bırakılır. Ameliyattan sonraki gece yan yatabilirler. Direnler alındıktan 24 saat sonra duş alınabilir. Tüm dikişler deri altında bırakıldığından dikiş alınmasına gerek yoktur. Ameliyattan bir hafta sonra hastalar günlük yaşantılarına dönebilirler. Üç hafta sonra karın hareketleri dışında spora başlanılabilir. Altı hafta sonra ise tüm spor aktiviteleri serbesttir.

Ameliyat sırasında en çok korkulan komplikasyon kanın damar içinde pıhtılaşarak akciğere parça atması (akciğer embolisi) dir. Bu risk ileri yaşlı, şişman ve diabetik hastalarda ve çok sigara içenlerde daha yüksektir. Aşırı kilosu olan hastaların ameliyat öncesi kilo vermeleri önerilir. Bir diğer sorun deri kayıpları ve yaraların iyileşmemesidir. Ameliyat öncesi planlama hataları, aşırı deri çıkartılması, kanama kontrolünün iyi yapılamaması ve sigara bu tür sorunları arttırır. Ameliyattan birkaç hafta sonra deri altında serum birikmesi gibi sorunlarla da karşılaşılabilir. Böyle bir durumda enjektör yardımı ile serumun boşaltılması gerekebilir. Çok gergin kapatılan karınlarda ve bazı deri tiplerinde aşırı yara izi kalması gibi sorunlar yaşanabilir. Bu durum gerginliğe bağlı ise bir yıl sonra yara izini inceltmek amacı ile lokal anestezi altında bir revizyon işlemi yapılabilir.

Karın germe ameliyatı (abdominoplasti)  karın bölgesindeki sorunlara kökten bir çözüm getirir ve sonuçlarının kalıcı olduğu söylenebilir. Ameliyattan sonra tekrar aşırı kilo alıp verme ve gebe kalma durumunda sonuçlar bir miktar kayba uğrayabilir, ancak hiçbir zaman önceki haline geri dönmez.

Karın germe (abdominoplasti) ameliyatlarından sonra hastaların kilolarına dikkat etmeleri, dengeli beslenmeleri gerekir. Karın içi yağlanmayı azaltmak için alkol tüketimlerini azaltmaları iyi olacaktır. Gergin cildin tekrar çatlamaması için düzenli olarak vücut losyonları ve nemlendirici kullanmaları gerekir. Düzenli egzersiz karın kaslarının tekrar güçlenmesini sağlayarak ameliyatla elde edilen gergin karın görünümünün korunmasını sağlar.

Karın germe (abdominoplasti) sonrası gebe kalınabilir, ancak gebelik karın duvarının tekrar gevşemesine ve cildin bollaşmasına yol açar. Bu nedenle kısa bir süre içerisinde gebelik planlayan hastalara bu ameliyat önerilmez. Ancak ameliyat gebe kalmaya engel oluşturmaz.