Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahisi
Mail: bilgi@ibrahimcanter.com
Logo

Adres

Bağdat Cd. No:144 D:5 Çınar Apt. 34724 Feneryolu, Kadıköy, İstanbul

Telefon Numaralarımız

+90 532 342 00 31

+90 216 599 09 88

bilgi@ibrahimcanter.com

bilgi@ibrahimcanter.com

bilgi@ibrahimcanter.com

Cilt soyma-Cilt gençleştirme

Yaşlanmak karşı konulamaz bir süreç olsa da yılların cildimizde yarattığı etkileri azaltmak ve bazı etkilerden de tamamen kurtulmak mümkündür.

 

İlerleyen yaşlarda cilt incelir, kurur, kalitesi bozulur, kırışır ve lekelenir. Cildin üst tabakalarının soyulması vücut tarafından yenilenme (rejenerasyon) için bir uyaran olur. Soyulan yüzeyel tabakayı onarmak için harekete geçen iyileşme mekanizmaları cildin tamamına fayda sağlayarak cildin daha sağlıklı gözükmesine olanak verir.

Cilt soyma işlemi üç şekilde yapılabilir: Mekanik, kimyasal ve fiziksel. Dermabrazyon: Bir motor ve dönen bir uç yardımı ile deri yüzeyi zımparalanır. Bu şekilde ince kırışıklıklar, çukurlar, düzensizlikler düzeltilir. Deri yüzeyindeki lekelenmeler, keratoz gibi kabuklanmalar da düzelir. Dermabrazyon özellikle yüzdeki sivilce izlerinin giderilmesinde, yara izlerinin azaltılmasında ve dudak çevresindeki dikey kırışıklıkların azaltılmasında yararlıdır. Kimyasal soyma (peeling): Hafif ve orta şiddetteki asitler yardımı ile deri yüzeyi yakılır. Yeni oluşan deri yüzde bir tazelenme ve gençleşme sağlar. Glikolik asit (meyve asitleri), fenol ve TCA kimyasal soymada kullanılan asitlerdir. Özellikle göz çevresindeki kırışıklıkların giderilmesinde, yüzdeki lekelerin azaltılmasında etkilidir. Lazerler: Yüzde soyma amaçlı lazer kullanımı yaşanan sorunlar nedeni ile terk edilmek üzere olan bir yöntemdi. Ancak yeni geliştirilen fraksiyone lazer sistemleri ile bu işlem yeniden kullanılmaya başlamıştır. Lazer uygulaması bir taraftan yüzdeki ince kırışıklıkları ve lekeleri azaltırken, deri altında yer alan kollajeni sıkılaştırarak yüzde genel bir gerilme de sağlar. İlerleyen teknoloji ile yan etkiler azalmış, komplikasyon riski neredeyse sıfıra indirilebilmiştir. Ayrıca diğer yöntemlere göre kontrol çok daha fazla miktarda cerrahın elindedir.

Glikolik asitlerle ve seyreltik TCA ile yapılan kimyasal soymalar, lazer uygulamaları muayenehane ortamında, anestezi gerektirmeden yapılır. Yoğun TCA ve fenol ile yapılan kimyasal soymalar ile dermabrazyon ise ameliyathane ortamında ve genel anestezi ya da sakinleştiriciler altında gerçekleştirilir.

Tüm cerrahi girişimlerde olduğu gibi, cilt soyma işlemlerinde de işlemden 3 hafta öncesinde aspirini ve sigarayı kesmek gerekmektedir. Son 1 haftada kanı sulandırabilecek ilaçlardan ve benzeri maddelerden uzak durmak gerekmektedir.

Özellikle sivilce tedavisi amacı ile Roccutane kullanan hastalarda bir yıl boyunca yüz soyma işlemi yapılmamalıdır.

Hafif asitlerle yapılan kimyasal soyma işlemleri ve lazer uygulamaları muayenehane ortamında, cilde sürülen uyuşturucu kremlerin ardından gerçekleştirilir. Daha kuvvetli asitlerle yapılan kimyasal soymalar ve dermabrazyon işlemleri ise genel anestezi ya da derin sedasyon gerektirir ve ameliyathane ortamında gerçekleştirilir.

Cilt soyma işlemleri yaklaşık 20-30 dakika sürer.

Hafif asitlerle yapılan soymalarda ve lazer uygulamalarında bir miktar yanma olabilir, ancak şiddetli ağrı beklenmez. Derin peeling uygulamaları ve dermabrazyon ise ağrılıdır. Ameliyat sonrası birkaç gün ağrı ve yanma hissi devam edebilir.

Soyma işlemi aşırı derin yapılırsa iyileşme zorlukları ve izler oluşabilir. Bu tür sorunlar özellikle dermabrazyon sonrası gözlenebilir. Derin yapılan dermabrazyon kalıcı izlerle iyileşebilir. Lazer uygulamalarından sonra ciltte pigment kayıpları, düzelmeyen soluklaşmalar oluşabilir. Kimyasal soymalardan sonra tam tersine ciltte renk koyulaşmaları gözlenebilir. Soyma işlemi sonrası güneşten iyi korunmazsa lekelenmeler gelişebilir.