Kafatası Şekil Bozuklukları (Kraniosinostoz)
Kraniosinostoz, bebeğin doğumdan sonra kafatası kemiklerinin erken birleşmesi veya kapanması sonucu kafanın normal şekil ve boyutlardan farklı olarak büyümesine neden olan bir durumdur. Bu durum, bebeğin beyninin normal gelişimini engelleyebilir ve potansiyel olarak ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.
Kraniosinostoz, genellikle genetik bir bozukluk sonucu olabileceği gibi spontan bir mutasyon sonucunda da oluşabilir. Diğer faktörler arasında doğum öncesi enfeksiyonlar, bazı ilaçlar ve yetersiz beslenme yer alır. Bu durum, aynı ailede birden fazla kişide de görülebilir.
Kraniosinostozun semptomları arasında kafanın normalden daha küçük veya daha büyük olması, kafatasında anormal şekiller veya çıkıntılar olması, gözlerin normalden daha yakın veya uzak olması, kulakların normalden daha düşük pozisyonda olması, bıngıldakların zamanından erken kapanması ve beyinde baskıya bağlı olarak baş ağrısı, kusma ve nöbetler bulunabilir.
Kraniosinostozun tedavisi cerrahidir. Cerrahi müdahale, kafatasının belirli bölgelerindeki kemiklerin kesilip yeniden düzenlenmesi ile yapılan bir operasyondur.
Kafatası kemiklerinin erken kaynamayıp sadece bebeklerin devamlı aynı şekilde yatırılmasına bağlı gelişen kafatası şekil bozukluklarına ise pozisyonel plagiosefali olarak adlandırılır. Bu durumun erken fark edilmesi halinde yatış pozisyonunun düzeltilmesi sorunu ortadan kaldırırken daha geç durumlarda bebeklere kafatasını doğru şekilde şekillendirmek için özel bir cihazın (kask, ortez kullanımı) denenebilir.
Kraniosinostozun erken teşhisi ve tedavisi son derece önemlidir. Tedavi edilmezse, bebeğin beyni normal şekilde gelişmeyebilir ve ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Bu nedenle, bebeğin doğumdan sonra düzenli olarak takip edilmesi ve kraniosinostoz belirtileri oluştuğunda hemen tetkik ve tedaviye başlanılması önemlidir.
Kraniosinostozun kesin tanısının konulabilmesi için şüphelenilen bebeklere bilgisayarlı tomografi çektirilmesi gerekir. Bu sayede kafatası kemikleri arasındaki büyüme odaklarının (sütür hatlarının) erken kapatıp kapanmadığı teyit edilebilir.
Daha detaylı bilgi için lütfen bakınız: http://www.profcanter.com/Kraniosinostoz-Ameliyatlari
Bir cevap yazın